6 Tips om de levenscyclus van uw PCB te managen

 

De elektronicamarkt verandert snel en de ontwikkelingen vliegen om onze oren. Componenten die u kiest voor het ontwerp van uw PCB zijn, in tegenstelling tot een aantal jaar geleden, nu nog maar een beperkte periode verkrijgbaar.

Om niet verrast te worden door veranderingen en schaarste hebben wij zes tips voor u samengesteld. Met deze tips bent u voorbereid op de levenscyclus van uw PCB:

1. Kies altijd voor de nieuwste componenten

Nieuwe componenten staan aan het begin van de productiecyclus. Daarom zijn ze vaak langer beschikbaar in vergelijking tot oudere componenten die al jaren geproduceerd worden. Het risico dat ze uit productie worden gehaald of dat er in afzienbare tijd een verbeterde versie op de markt komt, is dan ook klein.

2. Zorg voor een alternatief component

Zoek voor de meest kritische componenten in uw PCB ontwerp naar alternatieve componenten. Kies hierbij zoveel mogelijk voor alternatieve componenten die volledig compatible zijn of pas de lay-out van de print zo aan dat er makkelijk kan worden omgeschakeld naar een ander type of fabricaat.

3. Vraag uw leverancier om een roadmap

De leverancier heeft doorgaans een overzicht waarin staat wanneer een component in productie is genomen en wanneer deze naar verwachting wordt vervangen door een nieuw component. Wanneer het nieuwe component op de markt komt zal het oude component in lagere productie aantallen geproduceerd worden waardoor de prijs ervan zal stijgen.

4. Laat uw componentenlijst vóór de productie van het prototype nakijken

Is er geen roadmap beschikbaar van de meest kritische componenten in uw PCB ontwerp? Dan kunnen onze specialisten dit voor u maken met onze Life Cycle Management Tool. Deze tool maakt een overzicht waarin duidelijk te zien is welke componenten geschikt zijn voor een nieuw ontwerp en welke componenten naar verwachting snel vervangen worden.

5. Laat uw componentenlijst jaarlijks controleren

Tijdens uw productie wilt u niet verrast worden door componenten in uw PCB ontwerp die niet meer verkrijgbaar zijn. De productie kan hierdoor vertraagd of zelfs stil gelegd worden. Wij raden daarom aan om de verkrijgbaarheid minimaal elk jaar te controleren. Heeft u niet de middelen om deze controle zelf uit te voeren? Dan kunnen wij u helpen met onze Life Cycle Management Tool.

6. Houdt berichtgeving in de gaten over allocatie

Door de snelle ontwikkelingen in de markt krijgen wij bijna dagelijks meldingen van allocatie. Blijf daarom op de hoogte en volg de berichtgeving van diverse fabrikanten en distributiepartners over de verkrijgbaarheid van de meest belangrijke componenten. Of houd onze nieuwsfeed in de gaten waar de belangrijkste updates langs komen.

Met deze 6 tips kunt u op tijd anticiperen op veranderingen in de markt en is het mogelijk om te besparen op kosten voor re-design, her-certificering of kostbare prijsverhogingen. Wilt u meer informatie over de levenscyclus van uw PCB? Neem dan contact met ons op.

Sitemap