Introductie: Lifecycle management

De levenscyclus van industriële elektronica is vaak veel langer dan die van consumentenelektronica.  Industriële producten worden namelijk vaak in een lagere oplage gemaakt en ook de certificeringen zijn een belemmering voor productwijzigingen. Batenburg Industriële Elektronica heeft een lifecycle management module ontworpen om hierop in te spelen.

Het is van groot belang om al tijdens het proces van ontwikkeling rekening te houden met het selecteren van de juiste componenten voor de productie. Wegens de hoge kosten voor ontwikkeling en certificering van een industrieel product wil je voorkomen dat componenten plotseling niet meer beschikbaar zijn en dus nauwelijks te verkrijgen. Dan moet er met spoed een alternatief worden gezocht. Dit resulteert meestal in hoge kosten om de printplaat aan te passen zodat hij aansluit met andere componenten.

Lifecycle management

Door een actieve controle op beschikbaarheid van de door u geselecteerde componenten kunnen wij, tijdens de gehele hele levenscyclus van een product, u adviseren over het besparen op onvoorziene kosten : lifecycle management.

De module

Batenburg Industriële Elektronica heeft samen met enkele partners een tool ontwikkeld waarbij de componentenlijst van een product (ook wel bekend als B.O.M.: Bill of Materials) in een vroeg stadium wordt gescand. Naar aanleiding van deze scan volgt er een rapportage over de te verwachten verkrijgbaarheid van de gekozen componenten op lange termijn. Indien gewenst kan deze tool alternatieve componenten voorstellen met de daarbij behorende informatie zoals databladen, prijsindicatie, etc..

Voor nieuwe projecten kan een dergelijke scan deel uitmaken van het offerte traject of van een DFM of DFX analyse. Voor terugkerende jaarcontracten is het mogelijk dat een componentenlijst met een bepaalde interval wordt doorgelicht om problemen met verkrijgbaarheid in de toekomst te voorkomen. Lees hier meer over de lifecycle management module.

In de praktijk

U heeft in ons een geschikte partner gevonden die voor u een printplaat kan assembleren. Zelf heeft u al ideeën over het functioneren ervan en u heeft een engineer aan het werk gezet om deze printplaat voor u te ontwerpen. U heeft een B.O.M. lijst terug gekregen maar u heeft geen idee wat de kwaliteit van de gekozen componenten is of kennis over de verkrijgbaarheid.

Wanneer u met deze lijst én het ontwerp naar ons toe komt, dan  zijn wij in staat om met ons  softwareprogramma  de beschikbaarheid van de door u gekozen componenten op korte en lange termijn te onderzoeken.

Om  een zoektocht te voorkomen naar eventuele geschikte alternatieve componenten, nemen we deze mee in onze rapportage. Dit voorkomt dat er in de toekomst vertraging wordt opgelopen tijdens het productieproces, of erger, dat de engineer de printplaat met spoed moet herzien omdat de componenten niet meer verkrijgbaar zijn en mogelijk vervangende componenten niet goed functioneren met het huidige ontwerp.

De oplossing is om vooraf al te kijken naar de levensduur van componenten en hier op in te spelen. Dat is lifecycle management van Batenburg Industriële Elektronica. Samen bouwen aan de volgende stap in techniek.

Sitemap