De voordelen van second sourcing

 

Wanneer de economie snel groeit dan zien wij dat er juist allocatie optreed in de industrie. Een cyclus die we maar al te vaak tegen komen. Om verdere vertraging in productie te voorkomen en mee mee te groeien met de economie moet je assertief handelen. Dit kan door bij het inkoopproces te focussen op second sourcing.

Binnen de elektronica is het als volgt verdeeld: 80% is consumenten elektronica, 20% blijft er over voor de industrie. De consumenten elektronica heeft doorgaans voorrang op de markt. Als de industrie dus dezelfde elektronica componenten gebruikt, worden ze achteraan in de rij gezet: allocatie. De klant wacht op de productie van zijn PCB maar kan lang wachten want de benodigde componenten worden soms 90 weken lang niet geleverd.

Een mogelijke oplossing? Second sourcing. Bij het ontwerpen van een PCB worden er alternatieve componenten aan het design toegevoegd. Bij second sourcing kijk je als designer niet naar een component van één producent maar naar meerdere oplossingen.

Hier zitten meerdere voordelen aan:

  • Je bent niet meer afhankelijk van één fabricaat of type.
  • De componenten zijn beter verkrijgbaar
  • Je verkleint het risico op vertraging in het productieproces

Wij zien vaak dat er, omwille van tijd, tijdens het ontwerp en design fase veel componenten worden vastgelegd en er zelfs al een proto van wordt gemaakt of dat de PCB gekeurd wordt. Begrijpelijk, maar wanneer er na deze stappen allocatie optreed loopt je productieproces vertraging op en kan je niet meer terug.

Door second sourcing toe te passen vertraagd weliswaar het ontwerpproces maar kan je allocatie tijdens het productieproces vermijden. Sterker nog, wanneer er allocatie optreedt, gaan wij op zoek naar hetzelfde product op andere plekken, maar dit drijft de prijs alleen omhoog. Dus om onvoorziene kosten te vermijden kunnen wij tijdens het designproces al advies uitbrengen over lever mogelijkheden en mogelijke alternatieven.

Interesse in onze second sourcing oplossingen? Neem contact met ons op!

Sitemap